A szabálykövető viselkedésmód és amit elvárhatunk tőle

Az emberek viselkedése különböző módon nyilvánulhat meg, és a DISC szerinti viselkedésmódok egy hatékony eszközt nyújtanak számunkra, hogy megértsük egymást és hatékonyan kommunikáljunk. A kék, vagyis szabálykövető viselkedésmódú emberek értik, vagy érteni akarják mi történik körülöttük. Tudják mit szabad, és mit nem. Elvárásaik magasak, általában óriási mennyiségű információval rendelkeznek.

SZEMÉLYISÉGELEMZÉSCOACHING

11/21/20232 min read

A DISC viselkedéselemzés szerint kék, vagy más néven szabálykövető viselkedésmódú emberek azok, akik a biztonságos és jól meghatározott környezetet részesítik előnyben, ahol minden szabály ismert és érthető. Az ilyen típusú emberek nagy gondot fordítanak arra, hogy mind munkahelyükön, mind magánéletükben olyan környezetet teremtsenek, ahol a szabályok betartása és a stabilitás kiemelt szerepet kap.

A kék típusú személyek kiválóan teljesítenek a minőségügyi feladatokban, elkötelezettek abban, hogy minden részlet a helyén legyen. A maximalizmus és a perfekcionizmus is megjelenhet náluk, többnyire a projektjeik és feladataik kifogástalanul kivitelezettek. Nem ismernek kompromisszumot, amikor a szabályok és elvárások betartásáról van szó.

Az introvertáltság a kék személyiségtípusra is jellemző. Számukra az egyedüllét a feltöltődés kulcsa. A munka után vagy egy stresszes helyzetet követően igénylik a magányt, hogy rendezzék gondolataikat és visszanyerjék energiáikat. Ez az időszak lehetőséget nyújt számukra a szabályok és tervek kidolgozására is.

A stresszhelyzetekben a legjellemzőbb tulajdonságaik felerősödnek: mereven ragaszkodnak a megszokott szabályokhoz, és gyakran nem, vagy csak lassan képesek cselekedni, mivel mindent alaposan át kell gondolniuk, minden információt be kell gyűjteniük. A biztonságérzetüket csupán az ismert szabályok és rendszerek biztosíthatják számukra, és ezért kerülik a változásokat, kockázatokat.

A kék típusú személyek döntéseiket alaposan megfontolják, csak minimális kockázatokat hajlandóak vállalni. Ennek köszönhetően válnak megbízható csapattagokká, hiszen a megalapozott és alapos megközelítésük sokszor hozza meg a kívánt eredményeket. A hozzáállásuk nemcsak a személyes, hanem a szakmai kapcsolataikban is tükröződik, és sokszor az őszinte támogatásukkal teremtenek biztonságot és stabilitást azoknak, akik körülöttük vannak.

Végső soron a kék típusú egyének a megbízhatóságukkal, a szabályok betartásával és a tervezett, stabil környezettel teremtik meg az alapjait a sikeres és kiegyensúlyozott életnek, mind szakmailag, mind személyesen.

Ha Te is szeretnéd megismerni, milyen a DISC profilod, fordulj hozzánk bizalommal!