Tudtad, hogyan kell SWOT elemzést csinálni?

Munkáim során sokszor használom a SWOT elemzést még coaching folyamatokban is a személyes helyzet elemzésére és akciók megtervezésére. Vállalatoknál üzleti stratégiák kialakításához használom. Bár egy nagyon egyszerű elemző, de hatásos módszerről van szó, sokan mégis csak a „felszín kapargatására” használják. A továbbiakban bemutatom, mi kell ahhoz, hogy valódi eredményeket érjünk el segítségével.

TANÁCSADÁS

10/19/20232 min read

1. sikertényező

A külső és belső tényezők helyes azonosítása.

Belső tényezők – erősségek/gyengeségek – azok, amelyekre van ráhatásunk: meg tudjuk változtatni, lehet fejleszteni vagy leépíteni.

Külső tényezők – lehetőségek/veszélyek – rajtunk kívül álló dolgok, amelyekre nincs ráhatásunk, de általuk nyerhetünk vagy éppen veszíthetünk.

2. sikertényező

Legyünk őszinték magunkhoz.

Egy szépnek tűnő dolog nem feltétlenül erősség. Érdemes felülvizsgálni, hogy egy megszokott gyakorlatot hagyománytiszteletből végzünk, vagy valódi előnyt jelent. Előbbi esetben gyengeség, utóbbi esetben már erősség.

3. sikertényező

Merjünk nagyot álmodni, és bátran legyünk pesszimisták.

Az igazi előnyt hozó lehetőségeket akkor vesszük észre, ha képesekké válunk arra, hogy elengedjük a korlátozó hiedelmeinket. Egy általam nagyra tartott coach Brooke Castillo mondta, hogy ha el tudod képzelni, miként lehet egymillió dolláros árbevételt elérni, akkor lesz esélyed elérni. Ez egy lehetőség

A veszélyek hasonlóan működnek, jó ha a legrosszabb esetek bekövetkezésekor van forgatókönyved a folytatásra.

Erről bővebben itt írtam.

4. sikertényező

Lássuk meg a logikai összefüggéseket.

Ha a fentiekkel szerint jártál el, akkor megvagy a munka kb. 20%-ával. Sajnos sokan itt elégedett meg is állnak, pedig a lényeg most jön. Ismerd fel milyen akciókat, projekteket tudsz ebből kihozni, alkossad meg a stratégiai irányaidat:

Támadó stratégia: Milyen erősségekre támaszkodva tudod a lehetőségeket kihasználni? Mit kell ehhez tenned?

Védekező stratégia: Hogyan használd ki az erősségeidet a veszélyek kivédésére? Mit kell ehhez tenned?

Megerősítő/Újratervező stratégia: Milyen gyengeségeidet kell kijavítanod, hol kell erősödnöd, mit kell újratervezned? Mit kell ehhez tenned?

Elkerülési/Túlélési stratégia: Mit érdemes elhagynod, átalakítanod, leépítened, hogy a veszélyeket elkerüld? Mit kell ehhez tenned?